Din data och din demokrati

Din data och din demokrati är en serie evenemang som fokuserar på internetrelaterade frågor i förhållande till samhälle och demokrati. Genom dessa evenemang arbetar Goto 10 för att aktivt öppna upp samtal mellan aktörer utifrån olika perspektiv.

Önskar du att vi tar upp något särskilt eller vill du själv föreslå ett evenemang? Hör av dig till info@goto10.se.

Kommande evenemang

Tidigare evenemang

Digital övervakningsteknik på gott och ont

Regeringen lovar att kämpa mot terrorism och våldsbejakande extremism och föreslår utökade övervakningsbefogenheter till brottsbekämpning. I nästa evenemang i serien Din data och din demokrati diskuterar vi övervakning – nationell säkerhet kontra personlig integritet och de andra fri- och rättigheter integriteten möjliggör. Hur ser den statliga digitala övervakningen ut i dagens Sverige? Hur mycket övervakning är lagom och till vilken grad kan rättigheter som yttrandefrihet och personlig integritet begränsas i säkerhetens namn?
Samtalet modereras av Anne-Marie Eklund Löwinder, Internetstiftelsens säkerhetschef och en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. I panelen sitter Amelia Andersdotter, fd EU-parlamentariker för Piratpartiet och medgrundare av föreningen Dataskydd.net, Mattias Beijmo, författare till bland annat boken De kan inte stoppa oss, Patrik Hiselius, Senior Advisor Digital Rights på Telia och Mikael Tofvesson, tf bitr chef för Operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Anmäl dig här!

EU:s direktiv för upphovsätt — slutet för det fria nätet eller journalistikens räddning?

22 mars 2019

Vågorna i debatten kring EU:s nya omstridda upphovsrättsdirektiv svallar höga. På ena strandkanten står traditionella mediehus och pratar om “kvalitetsjournalistikens räddning”. På den andra sidan står nätjättar, pirater och flera vanliga användare och ropar ”censur!”. Vem har egentligen rätt och varför ska du som gillar att hänga på nätet bry dig? Internetstiftelsen arrangerar nu ett panelsamtal som för samman förespråkare och kritiker av direktivet för att tillsammans bena ut vad det innebär och varför det är kontroversiellt. I panelen: Mattias Bjärnemalm, piratpartist och sakkunnig i digitala frågor i gröna gruppen i Europaparlamentet, Sanna Wolk, professor och immaterialrättschef vid Cirio advokatbyrå, Emanuel Karlsten, frilansande journalist som följer utvecklingen av direktivet i EU, och Elisabet Widlund, VD musikförläggarna.

 

Plattformar och AI – betydelsen av transparens i automatiska policybeslut

6 februari 2019

Några av dagens storskaliga, globala plattformar har kommit att bli ett slags infrastruktur för både människor och företag. Som konsekvens får plattformsföretagens policies väldigt stor inverkan på samhället. Automation och artificiell intelligens (AI) blir samtidigt, givet storskaligheten, allt viktigare för att kunna styra, guida och reglera vad som sker på plattformarna. Härmed uppstår några svåra frågor:

  • Vilken roll spelar AI i att reglera och leda miljarder användare och företag världen över?
  • Hur hanterar man samhällelig bias och skevheter som AI-verktyg riskerar att reproducera?
  • Vilka normer – etiska eller rättsliga – bör vara vägledande för dessa globala tjänster, som sträcker sig över flera jurisdiktioner och kulturer?
  • Vilken typ av transparens är lämplig för användare och företag?

 

Om hackers, övervakning och vapenindustri

6 december 2018

Mattias Beijmo berättar sin historia om hackers, motstånd och om hur Syrien utgör en testmiljö av svensk övervakningsteknik. Mattias är författaren till nypublicerade ”De kan inte stoppa oss – ett reportage om den nya digitala vapenindustrin” som tar avstamp i Syrien, men som snabbt kopplas till Europa och Sverige. Internet har visat sig avgörande som verktyg för minoriteter och opposition världen över. Men det har även lett till att mer eller mindre odemokratiska stater ökat sin övervakning och censur av den digitala kommunikationen. För att kunna göra det, har de tagit hjälp av europeiska företag, bland annat svenska IT-bolag.

Givet att auktoritära stater använder sig av teknik för att utöva kontroll, att läget för press- och yttrandefrihet på kort tid försämrats avsevärt i flera europeiska länder och att lagändringar för övervakning är på tapeten i Sverige – hur ser framtiden ut för den personliga integriteten? Detta och mycket mer tar Beijmo upp under denna mycket spännande föreläsning.

Politiska strategier i digitala medier

7 november 2018

Ett panelsamtal om Politiska strategier i digitala medier som samarrangerades av Internetstiftelsen och Fores programområde Digitala samhället. Plattformiseringen av internet och dess påverkan på vår internetanvändning har bidragit till nya former av påverkanskampanjer. I skuggan av Sveriges första internetval ställde Goto 10:s projektledare Isadora Hellegren frågor till en kunnig panel om vad för typer av strategier aktörer använder sig av, hur strategierna fungerar och vad de innebär för vår demokrati. I panelen hörde vi Dagens nyheters faktakollsredaktör Hugo Ewald berätta om sin kartläggning av politiska sidor och inlägg på Facebook och Socialdemokraternas digitala strateg Monica Lundbom om partiets strategiska arbete i digitala medier. Medieforskaren Jonas Andersson Schwarz bidrog med sin kunskap om medielogik och plattformarnas infrastruktur och Marcin de Kaminski, programchef vid Civil Rights Defenders gav perspektiv genom att porträttera demokratins skörhet. Om du missade evenemanget har du fortfarande möjlighet att titta på det genom Goto 10:s youtube-kanal.

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem på Goto 10.

För att kunna gå på evenemang hos Goto 10 behöver du registrera dig som medlem. Det är helt kostnadsfritt. Vänligen fyll i formuläret nedan.

Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält

Ange din e-postadress

Ange en giltig e-postadress.