.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare presentation på Goto 10 i Stockholm

Kulturnatten 2019 | När trollen klev in i politiken – en historisk genomgång

27 apr 2019, 20:00–21:00 | Arrangör: Goto 10 , Internetmuseum , Internetstiftelsen

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Med en storm av tecknade grodor och politiska memer lyckades trollkulturen skapa stor förvirring under det amerikanska presidentvalet 2016. Internetmuseum bjuder in till en föreläsning där du får följa trollkulturens resa från obskyra nätforum till att bli en politisk maktfaktor. Vi blickar också framåt och tittar på hur rörelsen redan nu börjat mobilisera inför valet 2020 – den här gången med en helt ny favoritkandidat.

 

Vår lots längs trollens stigar är John Frölander, tidigare arkivarie på Internetmuseum och en av de första i Sverige att studera och skriva om alt right-rörelsen, bland annat för tidskriften Expo. Under Kulturnatten återkommer han till Goto 10 med en uppdaterad version av sitt bejublade föredrag där han tar oss från trollkulturens uppkomst runt sajten 4chan till hur de i valet 2016 bidrog till att kampanja för Donald Trump.

 

Utöver en historisk genomgång reder vi under kvällen ut kopplingarna till bland annat anonymous- och alt-rightrörelsen, samt belyser alternativhögerns resa från att vara en smal krets högerintellektuella till att för en period bli trollkulturens favoritideologi.

 

Vi får också veta mer om vad som hänt efter det amerikanska valet och hur trollkulturen – som nu tröttnat på Trump – börjat mobilisera sig inför valet 2020. Den här gången med en ny favoritkandidat.

 

Det här vill du inte missa!

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event i Stockholm