.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare seminarium på Goto 10 i Stockholm

Hållbarhetsfrukost på Goto 10: Öppen data och medborgarengagemang för klimatomställning

9 nov 2023, 09:00–10:00 | Arrangör: Internetstiftelsen

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Frida Berry Eklund berättar om Klimatkollens arbete med att visualisera data om klimatomställningen för landets kommuner. Hur kan öppen data, PR och medborgarengagemang gynna klimatomställningen och stärka demokratin?

En gång i månaden bjuder vi in till ett samtal på temat hållbarhet, digitalisering och innovation – ibland var för sig, ibland i en salig blandning. Vi står för kaffe, talare och energi. Du som kommer tar med dig gott samtal och bra frågor!

Till novembers hållbarhetsfrukost har vi bjudit in Frida Berry Eklund, en av medgrundarna till Klimatkollen, som kommer dela med sig av sina lärdomar om hur öppen data och AI kan accelerera klimatomställningen – och hur klimatkollen nått en räckvidd på över 30 miljoner med smart kommunikation.

Såhär säger klimatkollen själva:

Enligt klimatvetenskapen befinner vi oss i ett planetärt nödläge. Klimatförändringarna får redan i dag katastrofala följder och om inget görs är vi på väg mot över två graders upphettning med enorma konsekvenser. I den svenska debatten har frågan blivit ett politiskt slagträ – och det är svårt att veta om det som görs räcker för att nå Parisavtalets mål: att begränsa den globala uppvärmningen till max 1,5 grader. 2021 angav hela 86 procent av svarande i en enkät att de saknar information från sin kommun om läget i klimatarbetet och vilka åtgärder som görs för att sänka utsläppen.

Det duger inte. Därför startades 2021 den ideella medborgarplattformen Klimatkollen som letar upp och visualiserar data om klimatomställningen för landets 290 kommuner. Att få koll på hur det går för sin egen kommuns klimatarbete, underlättar ansvarsutkrävande, bidrar till en faktabaserad debatt och bygger stöd för minskade utsläpp i linje med Parisavtalet.

Agenda:

  • (08.45: frukostmackor och kaffe serveras, varsågod!)
  • 09.00 – 10.00: presentation och möjlighet att ställa frågor
  • 10.00 och framåt: eftersnack och dags att ta slut på kaffet!

Och du: eventet kommer inte att livestreamas!

Välkommen!

Talare:

Frida Berry Eklund jobbar med klimatkommunikation och är medgrundare till Klimatkollen och den internationella koalitionen Our Kids' Climate. Hennes bok Prata med barn om klimatet, publicerades 2020 på Natur & Kultur. Frida är även EU Climate Pact-ambassadör.

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event i Stockholm