.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare seminarium på Goto 10 i Stockholm

EU:s direktiv för upphovsrätt - slutet för det fria nätet eller journalistikens räddning?

22 mar 2019, 12:00–13:30 | Arrangör: Internetstiftelsen

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Bakom EUs förslag till nytt upphovsrättsdirektiv förs en strid mellan traditionella mediehus och nätjättar. Vem har egentligen rätt och varför ska du som gillar att hänga på nätet bry dig? Internetstiftelsen arrangerar nu ett panelsamtal som för samman både förespråkare och kritiker.

EU:s direktiv för upphovsrätt - slutet för det fria nätet eller journalistikens räddning?

Vågorna i debatten kring EU:s nya omstridda upphovsrättsdirektiv svallar höga. På ena strandkanten står traditionella mediehus och pratar om “kvalitetsjournalistikens räddning”. På den andra sidan står nätjättar och internetpirater och ropar "censur!".

Vem har egentligen rätt och varför ska du som gillar att hänga på nätet bry dig? Internetstiftelsen arrangerar nu ett panelsamtal som för samman både förespråkare och kritiker av direktivet för att tillsammans bena ut vad det innebär och varför det är kontroversiellt.

Samtalet modereras av Internetstiftelsens digitala strateg Måns Jonasson.

Panelen består av:

  • Mattias Bjärnemalm, Politiskt sakkunnig för digitala frågor i gröna gruppen i Europaparlamentet, deltagit i Europaparlamentets arbete kring direktivet
  • Sanna Wolk, Professor vid Juridiska fakulteten, Uppsala universitet och Immaterialrättschef, Cirio advokatbyrå
  • Emanuel Karlsten, Frilansande journalist som följer arbetet med EU:s upphovsrättsdirektiv
  • Elisabet Widlund Fornelius, Verkställande direktör, Musikförläggarna
  • Jan Fager, Jurist vid TU, Mediehusens branschorganisation
  • Annika Bevington, Chefsjurist vid Google i Norden

Bakgrund

Direktivets syfte är att öka upphovsrättsskyddet genom att se till att publicister och andra får betalt när nätjättar som Google och Facebook länkar till eller sprider deras material, men direktivet kan få oönskade konsekvenser. De mest omdebatterade delarna av det nya lagförslaget är artikel 11, som innehåller den så kallade “länkskatten” och artikel 13, som kritiker hänvisar till som “uppladdningsfiltret”. Läs mer om varför dessa är kontroversiella i Nya EU-lagen – ett fattigare internet eller journalistikens räddning? Allt lutar åt att hela lagförslaget, med både artikel 11 och artikel 13, slutgiltigt kommer att godkännas av Europaparlamentet i slutet av mars -- trots kraftig kritik från olika håll.

 

Har du inte möjlighet att delta i evenemanget på plats? Se evenemanget i efterhand här!

 

Din data och din demokrati

Panelsamtalet EUs upphovsrättsdirektiv - slutet för det fria nätet eller journalistikens räddning? är en del av evenemangsserien Din data och din demokrati som fokuserar på internetrelaterade frågor i förhållande till samhälle och demokrati. Genom dessa evenemang arbetar Goto 10 för att aktivt öppna upp samtal mellan aktörer utifrån olika perspektiv. Goto 10 är en öppen plats för internetrelaterade kunskapsutbyten och innovation som drivs av Internetstiftelsen.

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event i Stockholm