2 apr, 16:00–18:30

Din data och din demokrati: Digital övervakning på gott och ont

Tillsammans med en mångfasetterad panel balanserar vi övervakningsvågen som väger nationell säkerhet kontra personlig integritet och IT-säkerhet.

Världsberömde säkerhetsexperten Bruce Schneier skrev för tio år sedan att “security versus privacy: it’s the battle of the century, or at least its first decade”. Han hänvisade då till ett dilemma som fortfarande är högaktuellt – en politisk strid som pågår mellan de som förespråkar ökad övervakning baserat på argument för trygghet och nationell säkerhet, och de som argumenterar emot övervakning i försvar av demokratiska fri- och rättigheter, framförallt av personlig integritet.

Denna strid kommer även vi att ta oss an i ett panelsamtal om Övervakning på gott och ont. Tillsammans med en mångfasetterad panel balanserar vi ännu en gång vågen som väger nationell säkerhet kontra personlig integritet och andra fri- och rättigheter som personlig integritet möjliggör. Vi lyfter även in ett avgörande perspektiv på teknisk säkerhet.

Moderator

  • Anne-Marie Eklund Löwinder, Säkerhetschef och expert, Internetstiftelsen

Paneldeltagare

Bakgrund

Övervakningen av våra digitaliserade liv har aldrig varit större än nu. Genom våra digitala liv skapar vi mängder av data. I takt med att vi flyttar relationer, arbete och känsloliv till den digitala arenan, blir det allt mer intressant för en mängd olika parter att ta del av detta. En av dessa parter är staten och dess säkerhetstjänster som ska se till att hot mot nationen i form av exempelvis terrorism kan upptäckas och stoppas.

Frågan om nationell säkerhet kontra skyddet av den personliga integriteten hårddras ytterligare när vi lyfter in ett perspektiv på teknisk säkerhet. I Regeringsförklaringen 21 januari 2019, förklarar Sveriges statsminister Stefan Löfven att kampen mot terrorism och våldsbejakande extremism måste vara kompromisslös. Säkerhetspolisen ska därmed ges möjlighet att läsa krypterad trafik. Kryptering är att göra information oläslig för alla som inte ska kunna läsa den, vilket försvårar för brottsbekämpande myndigheter att förebygga och upptäcka allvarliga brott såsom terrorism. Kryptografer hävdar däremot att om man gör krypterad information tillgänglig för en god aktör så riskerar man att göra den även tillgänglig även för en illvillig aktör. Ökade befogenheter för statlig övervakning innebär därmed inte nödvändigtvis ökad trygghet.

Hur ser då den statliga digitala övervakningen ut i dagensSverige? Hur mycket övervakning är lagom mycket övervakning, och till vilken grad kan fri- och rättigheter såsom yttrandefrihet och personlig integritet begränsas i säkerhetens namn? Dessa frågor och många fler kommer vi att ställa i detta spännande samtal om Övervakning på gott och ont.

Evenemanget är en del av Din data och din demokrati, en serie evenemang som fokuserar på internetrelaterade frågor i förhållande till samhälle och demokrati. Genom dessa evenemang arbetar Goto 10 för att aktivt öppna upp för samtal mellan aktörer utifrån olika perspektiv.

Kontakt

Goto 10
info@goto10.se

  • Tid: 2 april, 16:00–18:30
  • Plats: Hörsalen, Hammarby Kaj 10D plan 5
  • Pris: Kostnadsfritt
  • Arrangörer: Goto 10, Internetstiftelsen
    Logo Goto 10
    Logo Internetstiftelsen

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem på Goto 10.

För att kunna gå på evenemang hos Goto 10 behöver du registrera dig som medlem. Det är helt kostnadsfritt. Vänligen fyll i formuläret nedan.

Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält

Ange din e-postadress

Ange en giltig e-postadress.