.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare seminarium på Goto 10 i Malmö

Progressive Web Apps - kan en mobil webbapp ersätta en vanlig app?

11 maj 2022, 17:30–19:00 | Arrangör: Edument AB

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Välkommen till en spännande föreläsning om mobila app-lösningar. Kan en webbapp ersätta en vanlig app? Eventet avslutas med pizza och dryck inne på Goto 10!

En Progressive Web App (PWA) är en superladdad hemsida som upplevs likt en vanlig mobilapp, men den nås via webbläsaren. Vi kommer gå igenom PWA, och undersöka om en mobil webbapp kan ersätta en vanlig app?

I snitt använder vi våra smartphones 4.2 timmar per dag. Mobila användare lägger 87% av denna tid i appar, och endast 13% på webbsidor. Så varför ska vi lägga tid på att göra en hemsida, när vi får mer trafik genom en vanlig app?

Det finns 7.65 miljoner appar i Apple App Store och Google Play Store, vilket gör att en app är svår att upptäcka. För att användaren ska testa din app måste appen först laddas ner, medan en hemsida har fördelen att vara enkel att dela och testa. Allt som behövs är en länk.

En Progressive Web App (PWA) är en superladdad hemsida med möjlighet att använda enhetsfunktioner som kamera och GPS, kan fungera offline och kan installeras som en vanlig app. En PWA upplevs på samma sätt som en vanlig mobilapp, fast den nås via webbläsaren.

Statistik visar att webbsidor har många fler unika besökare än appar, men trots det lägger användaren 16 gånger mer tid i vanliga appar. Webbsidor når lättare ut till användare, men vi behöver få användaren att stanna och återkomma. 

Med Progressive Web Apps får vi webbsidan att efterlikna en vanlig app, och med en välgjord PWA märker användaren ingen skillnad. Webbsidan når ut till fler besökare, och kan dessutom installeras direkt på enheten som en vanlig app. Med detta får vi det bästa av båda: nåbarheten av en hemsida, och användning som en vanlig app!

Vi kommer gå igenom Progressive Web Apps och undersöka om en mobil webbapp kan ersätta en vanlig app? Vi kommer ta en vanlig hemsida och göra den installerbar, och delvis fungerande offline. Vi utforskar tillsammans vilka funktioner och verktyg vi har att använda för att få vår webbsida att locka så många användare som möjligt.

Låter inte detta för bra för att vara sant? Varje mynt har två sidor, och vi kommer även diskutera vad PWA har för nackdelar, och vad vi kan göra åt det.

Talare

Talket leds av Johan Wirén, mjukvarutvecklare på Edument.

Agenda

Presentation följs av pizza och dryck!

Förkunskaper

Det är bra att ha koll på grundläggande JavaScript och Promises med async/await. Detta behöver du ha med dig. Det är inget krav på att du har något med dig, men om du har med en laptop kan du på en gång testa det vi gör tillsammans.

Anmäl dig nu för att delta, på plats eller online. Varmt välkommen!

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event i Malmö