.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare workshop på Goto 10

Länkad data och Wikidata

6 apr 2021, 10:00–12:00 | Arrangör: DIGG , Internetstiftelsen , JobTech Dev (Arbetsförmedlingen) , Lunds Universitet , Sveriges Kommuner och Regioner , TrafikLab (Samtrafiken)

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Länkad data nämns som den högsta nivån av mognad i 5-Star Open Data-modellen av Tim Berners Lee. Vilka är de konkreta fördelarna, riskerna och kostnaderna? Och hur kan en myndighet gå till väga? I denna workshop får vi en översikt kombinerat med praktiska exempel hur myndigheter jobbat med Wikidata.

Agenda

10:00-10:10 Introduktion Till NOSAD och dagens workshop - Maria Dalhage (Jobtech Development)

10:10- 10:40 Introduktion till länkad data samt hur man kan jobba med wikidata - Axel Pettersson (Wikimedia Sverige)

10:40-10:55 "Kustvattenförekomster på Wikidata - inte så torrt som det låter" - Josefina Algotsson (SMHI)

10:55-11:10 ´"Vilse i Litteraturkartan - Wikidata hjälper dig att hitta rätt" Johan Roxendal (Litteraturbanken/Göteborgs universitet)

11:15- 11:45 Diskussion i grupper: Vilken potential ser ni i er verksamhet idag kopplad till länkad data? Vilka är utmaningarna?

11:45- 11:55 Återsamling och gruppredovisning

11:55 -12:00 Sammanfattning av dagen

Om meetup-serien

Meetup-serien handlar om hur myndigheter öppet kan samverka, samskapa och kunskapsdela kring sin öppna data tillsammans med både offentliga och privata aktörer. Vi pratar även om hur utveckling av relaterad öppen programvara och standarder kan skapa synergieffekter och driva på innovationen baserat på datan. Meetupsen kommer hålla ett virtuellt workshop-format där vi kunskapsdelar genom presentationer varvat med diskussioner. Vårt mål är att hålla en praktisk tyngdpunkt och hjälpa och inspirera myndigheter i hur de kan ta nästa steg för att öka påverkan och driva på nyttiggörandet av deras öppna data.

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event online