.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare meetup på Goto 10

Klimathack #4. Ett hackathon med fokus på klimatkrisen. (Online)

22 mar 2020, 08:30–18:30 | Arrangör: Internetstiftelsen , Klimathack

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

På grund av nuvarande osäkerhet kring Coronaviruset kör vi hacket digitalt denna gång. Hacket fokuserar på information om klimatkrisen: vad är det här med klimatförändringar, varför är det en kris, hur bråttom är det och hur påverkar detta mig som bor i Sverige?

Hacket fokuserar på information om klimatkrisen: varje lag väljer en målgrupp och strävar efter att skapa information som når fram till denna målgrupp. Hela hacket fokuserar på detta och på slutet får lagen chans att visa upp sina alster.

Rent konkret kan det handla om exempelvis:

  • Infographics
  • Ett utskriftsbart informationsblad
  • En informationskampanj för ditt närområde
  • En interaktiv hemsida for att beräkna en persons koldioxidutsläpp
  • Ett mobilspel
  • Eller varför inte en VR-app som simulerar olika scenarion?

Fokusera på målgruppen och fundera på vilken typ av information målgruppen är mottaglig för. Nyckeln till information som är välkommunicerad är oftast att skala av och hålla sig till det centrala. Det är lätt att skriva något långt men svårare att formulera samma sak kortfattat.

Det viktiga är en genuin vilja att göra skillnad. Resten löser sig på hacket!

 

Praktisk information

Obs! Evenemanget sker digitalt över Google Meet och på vår Discord.

12:30
Digital Mingle + Tech Setup.

13:00
Video meeting with everyone:
Welcome + Introduction.
Inspirational presentation with team behind a successful project.

13:30
We help everyone form groups based on interests and project ideas.

14:00
Hacking & conversations on Discord.
We will be available for technical support to ensure the event runs smoothly.

17:00
Video meeting to summarize the day.

Everyone will receive an email with links and technical details the day before.

 

Klimatkrisen?

Kortfattat:

Mänskligheten ökar halten av CO2-ekvivalenter (koldioxid och andra växthusgaser) i atmosfären, främst genom att elda upp fossila bränslen. Jorden blir varmare, ungefär som när du stänger ett vädringsfönster eller lägger på ett lock på en kokande kastrull.

Det är en kris då koncentrationen CO2-ekvivalenter i atmosfären redan ökat ifrån 280 ppm till över 400 ppm. Medeltemperaturen kan öka med 2, 3 eller kanske till och med 4 grader. Och som referens: under den senaste istiden var medeltemperaturen 4 grader kallare än idag samtidigt som havsnivån var hela 120 meter lägre.

Det är bråttom. Enligt den senaste forskningen hade vi förra sommaren mindre än 400 gigaton CO2-ekvivalenter kvar att släppa ut om vi skall begränsa uppvärmningen till 1.5 grader i medeltemperatur. Globalt släpper mänskligheten ut mer än 40 gigaton per år och med den takten är hela budgeten förbrukad om mindre än åtta år. Vi måste få ner utsläppen drastiskt och omgående så att vi får mer tid på oss att ställa om det som tar längre tid att ställa om.

Detta berör även dig. Ändrat klimat, höjda havsnivåer, mer extremt väder och mer torka påverkar förutsättningarna radikalt för mänskligt liv på jorden, var du än bor.

Lär dig mer basfakta om klimatet här!

Var med på detta hackathon och hjälp till att fundera över hur detta berör just dig och människor i din närhet. Ju fler som förstår allvaret och kan relatera till konsekvenserna, desto kraftfullare kan vi som samhälle agera.

 

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event online