Välkommen till internetstiftelsens digitala eventserie om demokrati online som visas på Goto 10 i Malmö. Vi bjuder på kaffe och utrymme för samtal efter eventet!
Förhoppningarna var högt ställda i början av 2000-talet. Den nya digitala tekniken skulle göra världens samlade kunskap enkelt tillgänglig, och alla skulle ges större möjligheter att delta i det offentliga samtalet. Idag har vi lärt oss att det inte riktigt blev så.
Den stora mängden desinformation gör det svårt att skilja sant från falskt. Den som saknar digital kompetens står fortfarande utanför stora delar av samhällsdebatten. Och alltför många röster skräms till tystnad av hat och hot.
Så, hur kan vi ta oss an den digitala tidens demokratiska utmaningar? Och hur förhåller vi oss till techbolagens stora makt över det offentliga samtalet?
Välkommen till ett digitalt frukostevent där du får ta del av olika perspektiv och funderingar kring hur vi stärker demokratin och det demokratiska samtalet i en digital tid.
Anmäl dig för att se eventet på Goto 10 i Malmö där vi bjuder på kaffe och utrymme för diskussion efter föreläsningen. Vill du se eventet online på annan plats, klicka här.
Program
08:30 - Hej och välkomna!
Robin Vetter, Internetstiftelsen, hälsar välkomna och inleder morgonen.
08:40 – Hur stärker vi demokratin i en digital tid?
Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholm Universitet och ledamot i Svenska Akademien, resonerar kring den digitala tidens största utmaningar för det demokratiska samtalet och vad som krävs för att det ska fungera.
09:20 - Paneldiskussion: Hur skapar vi bäst möjligheter för ett välfungerande demokratiskt samtal i framtiden?
Åsa Wikforss
Carl Heath, senior researcher på RISE, Research Institutes of Sweden
Charlotte Ingvar-Nilsson, Generaldirektör, Myndigheten för press, radio och tv
Moderator: Robin Vetter
09:55 - Tack och hej!
Robin Vetter avslutar morgonen med en kort summering.
Talare
Åsa Wikforss Professor i teoretisk filosofi
Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, ledamot i Svenska Akademien och författare till böckerna Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender och Därför demokrati : Om kunskapen och folkstyret.
Carl Heath senior forskare på RISE med ett fokus på samhällets digitala strukturomvandling, demokrati och livslångt lärande
Carl Heath är senior forskare på RISE med ett fokus på samhällets digitala strukturomvandling, demokrati och livslångt lärande. Carl har tidigare varit särskild utredare att värna det demokratiska samtalet, och ledde då en nationell samling för medie- och informationskunnighet. Carl hörs också i podden Livslångt som finns där poddar finns.
Charlotte Ingvar-Nilsson Generaldirektör, Myndigheten för press, radio och tv
Charlotte Ingvar-Nilsson är generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv sedan 2017. Myndigheten arbetar för yttrandefrihet och en mångfald på mediemarknaden där konsumenten ska ha tillgång till ett brett och tillgängligt utbud i radio, tv och nyhetsmedier. Charlotte sitter även i styrelsen för ERGA, European Regulators Group for Audiovisual Media Services, och har en bred och djup erfarenhet av medierelaterade frågor.
Robin Vetter Community Manager på Goto 10 Stockholm, Internetstiftelsen
Robin är ansvarig community manager för Goto 10 i Stockholm. Han har en bakgrund som journalist och har tidigare arbetat som digitaliseringsexpert på tankesmedjan Fores.
Vi ses den 18 maj!
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.