.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare seminarium på Goto 10

Hat och hot på nätet: internet är på riktigt!

27 apr 2021, 08:00–08:45 | Arrangör: Internetstiftelsen

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Ida Östensson, Make Equal, delar med sig av sina personliga erfarenheter av att utsättas för hat och hot på nätet. Hon berättar också om hur Make Equal jobbar för att hitta lösningar på näthatet och skapa ett mer inkluderande nätklimat.

OBS! Länk till eventet: https://www.youtube.com/watch?v=N4T9CA5jObE

Så här skriver Ida själv i antologin Det demokratiska samtalet i en digital tid:

"Mitt i stormen av hot och hat blir en inte alltid särskilt rationell. Jag satt uppe en hel natt och dolde bild för bild på min Facebook-sida. Hatade mig själv för att jag under de tidigaste Facebook-åren tydligen postat bilder på allt jag gjorde och alla jag kände. Jag hade den kvällen fått se saker som gjorde att jag blev rädd för att nazisterna hade börjat kartlägga min familj. Jag ville allt annat än att mina nära och kära skulle bli rädda. Därför gjorde det extra ont att säga åt min bonusdotter att vi måste se till att dörren alltid är låst..."

Välkommen till en morgon där du får lära dig hur näthatet kan ta sig uttryck. Med Idas hjälp får du också lära dig:

  • hur du själv kan undvika bli en av de som utsätter andra på nätet
  • hur du kan vara en allierad med personer som utsätts
  • hur Make Equal jobbar för att ge stöd till personer som utsätts

Det här eventet riktar sig till:

  • aktiva inom civilsamhällets organisationer och opinionsbildare
  • alla som kommer att engagera sig på nätet under den kommande valrörelsen
  • alla som jobbar med medie- och informationskunnighet eller digital kompetens
  • alla som är intresserade av frågor som rör näthat och samtalsklimatet på nätet

Lästips inför eventet: i artikeln Näthat – därför är det enklare att fälla hatkommentarer på nätet kan du lära dig mer om näthat. Här förklarar vi vad näthat är, varför är det så lätt att hata på nätet och hur man kan bidra till ett bättre samtalsklimat.

Praktisk information, En direktlänk till livesändningen (som sker via Youtube) mejlas ut en dag före start (till alla som anmält sig som deltagare). En påminnelse skickas även ut cirka en timme innan sändningen drar igång.

Ida Östensson. Foto: Kristina Wicksell

Om Ida Östensson

Ida Östensson är ordförande och grundare till jämlikhetsstiftelsen Make Equal. Hon är också medgrundare till Fatta-rörelsen och jobbar idag som chef för kommunikation och påverkan på anti-traffickingstiftelsen Child10.

Om Internetstiftelsen

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. Vi verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Läs mer om oss på Internetstiftelsen.se 

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event online