Kriminologen och författaren Maria Dufva delar i detta webinarium med sig av sina erfarenheter av sitt arbete med nätbrott hos unga, och hennes råd till föräldrar med barn på nätet.
Detta event är en del av eventserien “Ungdomars internet” av ungdomarna Sofia Bohman och Nea Ney.
Maria Dufva, född och uppvuxen i Borensberg, Östergötland är kriminolog och författare. Hon jobbade länge med barn som både utsatts för och begått brott.
Under sina år som anställd på Stödcentrum för unga brotts-utsatta skapade Maria ett starkt inre mantra: "Att genom folkbildning rädda så många barn det går från alla typer av övergrepp, trakasserier, mobbning, hot och hat". Med tiden har hon specialiserat sig på frågor kring barns och ungas liv på nätet. Hon är en flitig föreläsare för barn, unga föräldrar och skolpersonal, med fokus på brottsförebyggande arbete.
2017 debuterade hon som författare med fackboken 'Mitt barn på nätet' (Bonnier Fakta) som riktar sig till föräldrar och andra viktiga vuxna som bör ha kunskap att prata med barn om deras liv online.
Varför hålls detta event på Goto 10?
Vi, Sofia Bohman och Nea Ney, har dragit igång en eventserie på Goto 10 som vi kallar för “Ungdomars internet”. Vi tycker att det saknas samtal om hur internet ser ut för unga idag och vill visa hur man som föräldrar kan prata med sina barn om nätet och vad som händer där. Då vi själva är uppvuxna med internet som en stor del av våra liv, vet vi också att just kommunikationen mellan barn och föräldrar om internet kan vara känslig.
För att hjälpa till att minska brott och trauma från internet är första steget att bli utbildad och känna till både det positiva och det negativa. Men den här serien inte bara till för föräldrar utan även ungdomarna själva. Vår förhoppning är att all kunskap ska leda till ett säkrare internet!
Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.