.FILE 2G 3G 4G 5G

Tidigare presentation på Goto 10 i Stockholm

Alla vinner på digital tillgänglighet - och snart kan det bli medaljer!

16 sep 2021, 09:30–10:30 | Arrangör: Metamatrix

Eventet har redan varit så det går inte längre att anmäla sig. Kika gärna på våra andra event via menyn ovan.

Bidra till ett mer hållbart internet genom att utforma digitala tjänster så att de fungerar för alla – oavsett exempelvis funktionsnedsättning. På en timma får du en introduktion till digital tillgänglighet och en uppdatering om nya lagkrav och standarder – som ger guld till bra tjänster!

OBS: eventet är fullbokat för deltagande på plats – platserna på Youtube är dock obegränsade! Länken för liveströmmen hittar du här.

Fortfarande finns stora brister i digital tillgänglighet. 85% av alla webbplatser har något problem med svag färgkontrast, många är svåra att hantera med enbart tangentbord, andra går sönder när användaren skruvar upp textstorleken, och så vidare. Det innebär att människor utestängs från digitala miljöer eller måste kämpa för att ta sig förbi hinder. Helt i onödan.

Men utvecklingen går åt rätt håll! EU har beslutat om flera lagar som tvingar allt fler att rensa bort hindren från sina digitala tjänster. För offentlig sektor är lagkraven redan införda, och snart kommer liknande krav för fler sektorer. Därmed ökar kunskapen på bred front - och det är framförallt kunskapsbrist som ligger bakom hindren. Verktyg, metoder och standarder utvecklas också ganska snabbt.

Pär Lannerö är expert på digital tillgänglighet och hållbarhet på Metamatrix. Han hjälper myndigheter och företag att förstå användarnas behov och följa tillgänglighetskraven, och har hållit hundratals utbildningar i ämnet. Han har tidigare varit ansvarig för webbriktlinjer.se och har även uppdrag inom standardiseringen. Pär kommer inte bara att introducera det viktiga området digital tillgänglighet utan även spana lite mot framtiden. Till exempel berätta om den kommande W3C-specifikationen WCAG3, och berätta vad du kan göra för att bidra till ett mer hållbart internet för alla.

  • 16 sep 2021, 09:30–10:30
  • Svenska
  • Arrangör: Metamatrix

Goto 10 är en arena där individer och organisationer kan dela kunskap, idéer och perspektiv. Detta event speglar arrangörens åsikter och delas inte nödvändigtvis av oss på Goto 10 och Internetstiftelsen. På Goto 10 får idéer och kunskap testas, diskuteras och utvecklas så länge de följer våra riktlinjer.

Fler event i Stockholm