24 sep, 17:00–18:00

“Välkommen till min hemsida” – svenskarnas första steg på webben

Hur gick det egentligen till när svenskarna på 90-talet plötsligt kunde skaffa egna hem på internet? Varför gjorde de det? Och har något gått förlorat sedan åren av nybyggaranda?

Internetmuseum och Nordiska museet presenterar på Goto10 ett samarbete med fokus på personliga hemsidor. Därefter föreläser Anna-Malin Karlsson, professor i svenska vid Stockholms universitet, som studerat svenskarnas internetanvändning utifrån många perspektiv.

2002 doktorerade hon med avhandlingen Skriftbruk i förändring. En semiotisk studie av den personliga hemsidan.

Här beskriver hon själv föreläsningen:
”Internet och framförallt www skapade en helt ny typ av självpresentation: den personliga hemsidan. Här kunde man hitta uttryck och former aldrig setts tidigare – samtidigt som kändes en del igen från pappersvärlden.
 
I min avhandling ville jag undersöka detta med redskap från textvetenskapen. Jag prövade sortera texterna i olika genrer. Jag frågade innehavarna om hur de tänkte kring kvalitet och förebilder. Tanken var att kartlägga en ny textkultur och placera in den på skalan mellan gammalt och nytt. I föreläsningen berättar jag hur det gick, och hur studien idag kan ses som ett slags modern kulturhistoria.”

Kontakt

Jörgen Löwenfeldt
jorgen.lowenfeldt@iis.se

  • Pris: Kostnadsfritt
  • Arrangörer: Internetmuseum, Nordiska museet
    Logo Internetmuseum

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem på Goto 10.

För att kunna gå på evenemang hos Goto 10 behöver du registrera dig som medlem. Det är helt kostnadsfritt. Vänligen fyll i formuläret nedan.

Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält

Ange din e-postadress

Ange en giltig e-postadress.