6 dec, 12:00–13:00

Din data och din demokrati: Om hackers, övervakning och vapenindustri

Mattias Beijmo, författaren till nylanserade "De kan inte stoppa oss" kommer till Goto 10 för att berätta en historia om hackers, motstånd och om hur Syrien utgör en testmiljö av svensk övervakningsteknik.

Fotograf: Lisa Mattisson

Efter ett år av möten, intervjuer och teknisk research lanserar Mattias Beijmo en historia om hackers, övervakningsteknologi och motstånd.

”De kan inte stoppa oss – ett reportage om den nya digitala vapenindustrin” tar avstamp i Syrien, men kopplas snabbt till Europa och Sverige.

Hackern Bassel Khartabil var redan känd internationellt när han anslöt sig till kampen för yttrandefrihet och demokrati i Syrien, och hans kunskap om internet räddade liv och visade upp för världen vad som pågick i landet. Mot honom stod president Assads säkerhetstjänst och en regimtrogen hackerarmé samt europeiska teknikföretag. Boken ”De kan inte stoppa oss” berättar den sanna historien om Bassels kamp som leder fram till avslöjandet att svensk teknologi används för censur och att spåra upp och eliminera åsiktsmotståndare

Internet har visat sig avgörande som verktyg för minoriteter och opposition världen över. Det har i sin tur lett till att mer eller mindre odemokratiska stater ökat sin övervakning och censur av den digitala kommunikationen. För att kunna göra det, har de tagit hjälp av europeiska företag, bland dessa svenska IT-bolag.

När yttrande- och pressfrihet hindrats av diktaturer och säkerhetstjänst, har internet möjliggjort att bilder och skildringar ändå kunnat nå medier runt om i världen. Stater – såväl diktaturer som demokratiska länder – har på senare år eskalerat sin övervakning av befolkningens internetanvändande och nya verktyg för övervakning utvecklas ständigt. ”Kriget mot terrorismen” anges ofta som orsak till att länder implementerar verktygen och det är uppenbart att de faktiskt också gör nytta. Men de nya verktygen innebär även att såväl oppositionella som journalister står oskyddade inför statens vakande öga. Den detaljerade information staten får fram kan även användas i syfte att fängsla kritiska journalister eller isolera vissa tidningar från information och access. Även i Europa.

Seminariet knyter Bassels historia från Syrien till dagens Sverige och Europa. Den arabiska våren fungerade som en utmärkt testmiljö för den övervakningsteknologi som passar perfekt i stater som Polen och Ungern, där läget för press- och yttrandefrihet på förhållandevis kort tid försämrats avsevärt. Givet de föreslagna lagändringarna för övervakning i Sverige – hur ser framtiden ut för integriteten här?

Mattias Beijmo är författare och har arbetat i över 20 år med digitalisering och internetteknologi. Han har ansvarat för den digitala transformationen hos bland annat banker, medieföretag, statliga myndigheter och är en mycket flitigt anlitad talare inom området. Han har en examen i Internationella Relationer från Freie Universität i Berlin.

Din data och din demokrati är en serie evenemang som fokuserar på internetrelaterade frågor i förhållande till samhälle och demokrati.

Har du inte möjlighet att delta på plats kan du följa presentationen live här.

Kontakt

Goto 10
info@goto10.se

  • Pris: Kostnadsfritt
  • Arrangörer: Din data och din demokrati, Goto 10
    Logo Din data och din demokrati
    Logo Goto 10

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem på Goto 10.

För att kunna gå på evenemang hos Goto 10 behöver du registrera dig som medlem. Det är helt kostnadsfritt. Vänligen fyll i formuläret nedan.

Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält

Ange din e-postadress

Ange en giltig e-postadress.