Inspelning i poddstudion på Goto 10

Tips för dig som vill börja podda

Det finns poddar som produceras av ett helt team av proffs i en radiostudio, och poddar som görs av en ensam person hemma i köket. Oavsett nivå så får du här några smarta tips som kan göra din podd bättre.

Vem som helst kan göra en podd, och det är förmodligen förklaringen till att poddar har blivit så populärt. Genom att använda poddutrustningen på Goto 10 får du bra förutsättningar att spela in ljud som låter riktigt bra – sen väljer du själv vilken ambitionsnivå som är rätt för din podd, och hur mycket tid du vill lägga på klippning och annan efterbearbetning.

Bli kompis med mikrofonen

Bra mikrofonteknik är viktigt för att din podd ska låta bra. Exakt hur långt avstånd du ska hålla mellan din mun och mikrofonen varierar mellan vilken typ av mikrofon det är, och hur högt du vanligtvis pratar. En bra tumregel är ungefär 5-10 centimeter, och det är bra om du övar dig på att flytta huvudet från mikrofonen när du inte pratar.

Två personer spelar in podd

Podda hos Goto 10

På Goto 10 har du tillgång till komplett poddutrustning och kan spela in i en ljudisolerad miljö.

Om du märker att inspelningen innehåller många hårda P-ljud och S-ljud, testa att flytta mikrofonen något åt sidan. Det hindrar luftpustar från din mun att träffa mikrofonen direkt, och ger ett mjukare och mer naturligt ljud.

Kolla inspelningsnivå

Innan du trycker på knappen för att spela in är det bra att kolla så att mikrofonerna spelar in ljud i rätt inspelningsnivå. Om ljudnivån är för hög kommer ljudet att ”klippa” på inspelningen, det låter inte bra. Om nivån däremot är för låg kommer du behöva vrida upp ljudet i efterhand, med risk att du förstärker så kallade ”ljudartefakter”, till exempel brus.

Bäst är alltså att ställa in nivån rätt från början. Vad är då rätt nivå? En bra grundregel är att när du talar med normal samtalston ska ljudmätaren nå ungefär halvvägs, eller runt -20 dB (decibel). Prova att skratta eller tala i emfas, och försäkra dig om att ljudmätaren inte går över -6 dB eller hamnar på rött. Om du är orolig att inspelningsnivån är för hög är det bättre att skruva ner något.

Fundera på det här med ljudspår

Om ni är flera personer i podden kan det vara en bra idé att spela in varje mikrofon på ett separat ljudspår. Du kommer då spara ner en ljudfil för varje deltagare, och det finns möjlighet att redigera till exempel om ni pratar över varandra, eller om någon hostar.

Zoom H6 brukar vanligtvis vara inställd på att spela in varje mikrofon på ett separat ljudspår. Det går såklart enkelt att slå ihop alla spåren i efterhand, utan att göra några vidare redigeringar. Men den som är beredd att lägga lite mer tid på efterarbete och klippning kan få en podd som låter betydligt proffsigare.

Klipp lagom mycket

De flesta inspelningar blir bättre och mer lättlyssnade av redigering, åtminstone lite grand. Det är jättebra att kunna klippa bort exempelvis hostningar och andra störande ljud, eller om någon av deltagarna kommer av sig. Men att klippa för mycket och ta bort alla inandningar, konstpauser och harklingar kan göra att samtalet låter artificiellt och stelt. 

Hur mycket efterbearbetning som behövs beror självklart också på vad det är för typ av podd. Med tiden kommer du hitta fram till en lagom nivå av klippning, men en bra tumregel är att inte klippa för mycket i början.

Välj rätt program...

På Goto 10 finns bra mikrofoner och ljudisolerade lokaler. Men det finns många sätt att förbättra ljudet ytterligare, beroende på vilka program du har tillgång till och vilken kunskapsnivå du har.

En 3D-skrivare på en hylla, för utlåning på start- och mötesplatsen Goto 10

Testa 3D-skrivare

Är du nyfiken på vad du kan skapa med en 3D-skrivare eller en laserskärare? Välkommen att testa 3D-skrivare på Goto 10.

Med program som Apple Logic Pro X eller Adobe Audition får du en digital ljudstudio av samma kaliber som proffsen använder, men dessa kostar också en ordentlig slant. Det finns flera billigare alternativ som exempelvis Fission för Mac eller Ferrite för Ipad. Det finns också gratisalternativ som Audacity (Mac, Linux, Windows) eller Garageband för Mac, Iphone och Ipad. Ett bra tips är att börja med några av de enklare gratisalternativen, för att sedan investera i ett mer avancerat program när du blir mer rutinerad.

...eller gör allt på nätet

Det finns också flera webbtjänster som erbjuder både inspelning och efterbehandling direkt i webbläsaren, till exempel Zencastr. Denna tjänst är också användbar om du spelar in med gäster som är någon annanstans eftersom flera deltagare enkelt kan delta i samtalet via en webblänk.

En del av de webbbaserade tjänsterna sköter också själva publiceringen av podden åt dig, som Spotify-ägda Anchor. Annars behöver du någon form av plattform som kan publicera podden åt dig. Du behöver en server att lagra dina poddavsnitt på, och du behöver generera ett RSS-flöde så att lyssnare kan prenumerera på din podd. En av de mest populära betaltjänsterna heter Libsyn, men det finns också alternativ som Buzzsprout och Transistor.

Ett populärt alternativ har också blivit att publicera sin podd på Spotify. Det är gratis, och Spotify sköter både publicering och lagring. En nackdel är att Spotify inte använder RSS, så du kan inte prenumerera på Spotify-poddar i en vanlig poddspelare. Men det finns givetvis inget som hindrar dig från att publicera din podd både via en RSS-tjänst och Spotify. I stort sett alla publiceringstjänster har Spotify som ett alternativ, så att publicera din podd överallt är inte svårare än att trycka på en knapp.

Vad är RSS?

RSS står för Really Simple Syndication och är en teknik som gör det möjligt att prenumerera på webbinnehåll. Tidigare användes RSS flitigt för att ta del av nya blogginlägg, men nuförtiden är det vanligaste användningsområdet att hämta hem nya avsnitt av din favoritpodd till en lyssningsapp.

Lär dig mer

Ljudinspelning och redigering är en hel vetenskap, och om du vill lära dig mer om olika ljudformat, bithastighet, komprimering, filter, dehiss och artefakter finns allt på nätet. Där hittar du otaliga resurser för att ta poddandet till nästa nivå. Här är några bra länkar att fördjupa dig i.