Om IIS

Goto 10 drivs av Internetstiftelsen i Sverige (IIS). IIS är en oberoende allmännyttig organisation som verkar för en positiv utveckling av internet i Sverige. Vi ansvarar för internets svenska toppdomän .se med registrering av domännamn, administration och teknisk drift av det nationella domännamnsregistret. Vi ansvarar också för .nu.

I dag finns det över 1,4 miljoner registrerade .se-domäner. De är och ska vara det självklara valet för företag, privatpersoner och organisationer som vill ha ett domännamn med anknytning till Sverige. Sedan september 2013 sköter IIS också drift och administration för toppdomänen .nu. Försäljningen av domännamn sker genom återförsäljare, så kallade registrarer. För toppdomänen .se är en av dessa IIS egen registrarverksamhet .SE Direkt.

Internetutveckling

När du registrerar en .se- eller .nu-domän föder du inga kommersiella vinstintressen. En del av avgiften som IIS tar ut för domännamnsregistrering går till projekt som på olika sätt främjar utvecklingen av internet och internetanvändning i Sverige. 2016 satsade vi drygt 57 miljoner kronor på vår internetutvecklande verksamhet. Varje registrering ökar alltså IIS möjligheter att verka för positiv internetutveckling i Sverige. Den överordnade målsättningen är att alla ska kunna ta tillvara på internets möjligheter.

Vi finansierar även våra internetfrämjande projekt med hjälp av driften av identitetsfederationer, en säker och skalbar lösning för konto- och lösenordshantering, samt genom vårt uppdrag som testorganisation för de nya toppdomänerna.

Infrastruktur i fokus

IIS internetutvecklingsprojekt har sin grund i vår urkund och våra stadgar. Mottot för projekten är Internet för alla. I detta lägger vi att alla människor i vårt land ska ha samma rätt och samma möjligheter att utnyttja internets tjänster. Internet ska också vara säkert, så att användarna känner sig trygga och litar på tjänsterna som finns där. Även internets infrastruktur är i fokus för oss. Den ska vara säker, stabil och skalbar så att internet blir så användbart som möjligt för alla.

Vi är övertygade om att öppenhet är det bästa för utvecklingen av internet – detta kommer att gälla i framtiden precis som det har gjort historiskt. Öppet informationsflöde och öppna standarder skapar de rätta förutsättningarna för en positiv utveckling. Därför delar vi själva med oss av våra kunskaper och är lyhörda för andras idéer.

Med det övergripande målet att skapa ett internet för alla blir bredden i de olika projekt som IIS driver stor. Här ryms allt från skoltävlingen Webbstjärnanstatistikframtagning, konferensen Internetdagarna och seminarier till testverktyg, utveckling av program med öppen källkod, stöd vid införandet av IPv6 och finansiering av fristående projekt genom Internetfonden.

Egen lag

Sedan 1 juli 2006 regleras IIS verksamhet av en egen lag, lagen om nationella toppdomäner för Sverige på internet. Den innebär att Post- och telestyrelsen, PTS är tillsynsmyndighet för IIS, vilket ska garantera en stabil drift av det svenska domännamnssystemet.

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem på Goto 10.

För att kunna gå på evenemang hos Goto 10 behöver du registrera dig som medlem. Det är helt kostnadsfritt. Vänligen fyll i formuläret nedan.

Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält

Ange din e-postadress

Ange en giltig e-postadress.