28 Sep, 08:30–12:00

En digital offentlighetsprincip – hur når vi dit?

Det är dags att reformera och stärka offentlighetsprincipen! Vill du vara med och ta fram idéer för en digital offentlighetsprincip, som även i framtiden stödjer journalistisk granskning, medborgerlig insyn, demokratiskt engagemang och nya innovativa tjänster?

Välkommen till ett gränsöverskridande möte där engagerade och kunniga personer från olika yrkesområden samlas för att tillsammans tänka fritt och kreativt kring den svenska demokratins flaggskepp: offentlighetsprincipen. Vi bjuder in utvecklare, jurister, journalister, kommunikatörer, entreprenörer, forskare, arkivarier, handläggare och registratorer – ja, alla som har ett intresse för offentlighetsprincipens tillämpning och utveckling är varmt välkomna!

Under en halvdag jobbar vi tillsammans med några av dessa frågor:

– Vilka värden och nya tjänster kan vi bygga på offentlighetsprincipens grund i en digital värld? Vilken myndighetsinformation borde vara obligatorisk att lägga ut i form av öppna data?

– Hur designar vi en digital offentlighetsprincip som klarar att hantera personuppgifter, sekretessbelagd och upphovsrättsligt skyddad information?

– Hur kan vi öka allmänhetens och journalisternas kunskaper om offentlighetsprincipen, och få fler att använda sig av rätten till insyn och granskning?

Vi som håller i detta evenemang är:

Malin Isaksson, journalist och projektledare på undervaka.se

Mattias Axell, kaospilot och entreprenör, som bland annat jobbar med undervaka.se och fragastaten.se

Johan Eriksson, journalist och författare till boken Öppna myndigheten

Kortare presentationer kommer att varvas med dialogkaféer. När dagen är över har vi med oss en första skiss på framtidens offentlighetsprincip – och grunden till ett labb som kan ta arbetet vidare från ritbord till verklighet.

Hoppas du och din organisation vill vara med från början av denna resa!

 

Kontakt


contact@okfn.se

  • Tid: 28 september, 08:30–12:00
  • Plats: Goto 10, Hammarby Kaj 10D
  • Pris: Kostnadsfritt
  • Arrangör: Open Knowledge Sweden
    Logo Open Knowledge Sweden

Det är helt kostnadsfritt att vara medlem på Goto 10.

För att kunna gå på evenemang hos Goto 10 behöver du registrera dig som medlem. Det är helt kostnadsfritt. Vänligen fyll i formuläret nedan.

Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält
Obligatoriskt fält

Ange din e-postadress

Ange en giltig e-postadress.